Prata inte om det

Är mycket imponerad av Johanna Koljonens makt i svenska media. Jag läste hennes twittrande från Berlin, och när jag nu är i Sverige hittar jag stora Prata om det-artiklar i flera tidningar. Men samtliga jag läst (finns ingen anledning att nämna vilka, jag är inte ute efter polemik här, i synnerhet inte i fråga om så personliga grejer) handlar om något annat än vad som jag uppfattade som Johannas ursprungstanke. Den faktaruta som ramade in texten i två av tidningarna jag läste är talande:

I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Wikileaks Julian Assange…

Är det bara jag som uppfattar formuleringen som att Prata om det-initiativet ställer sig på kvinnornas sida? Johannas första text i DN uppfattade jag som mer neutral, även om bara det faktum att ämnet togs upp förstås kan ses som ett statement i sig.

Johannas text hade också en finess som de andra texterna jag läst saknar. De har uteslutande handlat om att skribenten varit med om något obehagligt, och den underförstådda kontentan – som uttrycks fegt mellan raderna – är att detta är en katastrof, att varje beröring som inte känns rätt är fel. De gråzoner som initiativet säger sig vilja prata om existerar inte. En skribent avslutade sin text så här:

En gång försökte jag förklara att penetrationen gjorde ont, att jag skulle föredra om vi gjorde något annat. Man kan söka hjälp för sånt, sa han.

Tadam! Här finns inte någon vilja att prata om det. Det där sättet att formulera sig uppmanar oss i stället att skaka upprört på huvudet, vifta indignerat med pekfingret och säga: “Fyyy!!!”

Tja, det var min spontana kommentar. Jag avstår helt från länkar den här gången och jag har faktiskt inte ens varit inne på Prata om det-sajten – den här posten var mer for the record. Man måste välja vad man lägger sin energi på, och just nu ska jag lägga den på att läsa ut den svenska översättningen av Pasolinis Amado Mio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *