7 months of Japanese studies

I hardly studied at all in the last month, partly because I was sick for a week, but mostly cause I was just uninspired. I kept meeting my sensei though. He was here yesterday and we chatted about the じしん – earthquake.

I’ve realised I need new text books to keep me busy! I need the feeling of conquering the chapters one after another.

I considered buying Genki II, but seriously: 56 euros just for a textbook? Plus 47 euros for the audio CD. An additional 30 euros for the workbook, and if you want the answer key to the workbook, that’s a 22,50 euros extra.

That settles it: I’m not supporting a Japanese learning company that won’t provide the answers to the workbook questions in the workbook itself. It’s a fraud! Besides, the total of 155,50 euros (a whole 219 dollars!) would almost cover lifetime memberships at Textfugu AND Nihongoup. Too bad I don’t like learning Japanese online – I really don’t need to spend more time in front of my computer screen.

Something else meddled with my studies: The closing down of Smart.fm, and the turning of it into Iknow.jp. I was thinking of paying for Iknow, but several things made me decide not to.

 1. First of all, the service shrank to include just a tiny feature of what had made Smart.fm so great. Most visibly, all user created content was deleted, meaning some of the courses I had taken just disappeared. Studies are so much about the feeling of actually mastering a certain step of a certain course. Seeing all my efforts being blown away just like that, I sort of lost my appetite.
 2. Also, Iknow lacked the whole social idea of Smart.fm – it wasn’t possible to interact with other users anymore.
 3. And last but not least, Iknow treated those users who had created courses at Smart.fm in such an arrogant way that I felt I didn’t want to support such a company. (Read the comments to this post to get the gist of it.)

Anyway, below you can see my progress. What a bliss, those first weeks in January when I devoted hours each day to extend my Japanese vocabulary back at Smart.fm. So sad to see it go! The decline in time spent on these sites is depressing. Gotta find new means.

6 thoughts on “7 months of Japanese studies

 1. Som utbildare och forskare i den Brasilianska förskingringen noterar jag med förvåning din inställning till läromedel i allmänhet och den rätt av författare till exklusivitet och möjlighet att få utkomst av detta arbete. Antar att du som skribent drar nytta av detta. Antar att det inte är seriös.
  vänligen
  Magnus

 2. I considered buying Genki II, but seriously: 56 euros just for a textbook? Plus 47 euros for the audio CD. An additional 30 euros for the workbook, and if you want the answer key to the workbook, that’s a 22,50 euros extra.

  Förlåt Karl, vad jag menar att det didaktiska material du tycker är väldigt dyrt och som gör att du ifrågasätter vidare studie är kompilerat, skrivet etc av personer som har detta som utkomst. Kan hålla med att det är löjligt att klyva kostnaderna som de gör. Jag kanske skulle köpt utan svar då jag har en fru som talar Japanska flytande.

 3. Jo, jag förstår att det ligger många manstimmar bakom en lärobok, och jag kanske uttrycker mig lite raljant ovan. Men det är för att jag inte förstår mig på prissättningen. Jag har huvudsakligen använt mig av andra böcker, som jag glatt investerat i, och tycker det är konstigt att Genki är så mycket dyrare.

  Dessutom är jag själv bokutgivare och kan som sådan naturligtvis inte kräva att läsarna ska köpa mina böcker till det pris jag bestämmer för att jag ska kunna ha detta som utkomst. Tvärtom måste jag sätta ett pris som läsarna är beredda att betala, annars skulle jag inte sälja mycket. Om folk gärna betalar det ganska höga priset för Genki så är det väl finemang, men själv väljer jag alltså tillsvidare andra källor.

 4. Karl,
  Visst håller med. Sälja få med högt pris eller många med lågt pris. Karl, till syvvende och sist blir det en kvalitetsfråga och den fråga man ska ställa sig är, om jag köper Genki , är den bättre? ett pedagogiskt mästerverk som gör att jag pratar flytande japanska på tre veckor? eller som yoshinari Kowabata skriva underfundiga dikter vinna Nobelpris i litteratur? När jag lagar Jansons Frestelse här i förskingringen görs det med Grebbestads Hummeransjovis . Det dyraste är i detta fall bäst.
  Åker nu till Natal , sol, fiske och kongress om Tropiska sjukdomar.Finns många!

 5. Inspirerad av denna konversation har jag nu beställt ett par nya japanskaböcker. Efter lite research föll valet på Elementary Japanese Vol 1 & 2 (38 resp 42 dollar). Även arbetsboken till Genki 2 fick följa med i korgen eftersom den bara kostade 22 dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *