Bokus slutar sälja Entartete Shota efter påtryckningar

Detta har hänt:

I april 2012 gav jag ut serietidningen Entartete Shota, vars första nummer innehöll serien Change Over av den japanske tecknaren Tsukumo Gou.

Shota, eller shotacon, är en japansk seriegenre med tecknat pojksex. Motsvarande med flickor kallas lolicon. I Japan utgör dessa genrer en subkultur, men en populär sådan; böckerna och tidningarna finns att köpa i vanliga butiker.

Enligt gällande rättsläge i Sverige är dessa genrer olagliga att producera, sprida, inneha och titta på. Sedan Simon Lundström dömdes av Uppsala tingsrätt och Svea hovrätt har detta rättsläge – eller snarare lagen så som den är skriven – kritiserats av ett i princip enat etablissemang. Det är inte ofta som jag delar åsikt med straffrättsprofessor Madeleine Leijonhufvud och barnporrspanare Björn Sellström, men i det här fallet står vi faktiskt på samma sida. Det är i princip bara Ecpat och Rädda Barnen som benhårt håller fast vid att det ska vara straffbart att titta på tecknade bilder. För vems skull undrar man.

Entartete Shota är delvis ett inlägg i denna debatt. Ett stycke civil olydnad om man så vill. Expressens kulturchef försvarade utgivningen. Den som vill läsa serietidningen kan gå till Kungliga Biblioteket eller något av de universitetsbibliotek som fått sig pliktexemplar tillsända (och bekräftat dem med vändande post).

Fram till i går kunde man också beställa ett eget ex på Bokus, och man kan fortfarande beställa på Adlibris eller i princip vilken annan svensk bokhandel som helst eftersom Entartete Shota listas i förlagens centrala databas Bokrondellen.

Men nu är det slut på det roliga! I går tog Bokus bort Entartete Shota ur sitt sortiment efter att bloggen “Nej till pirater och piratpartiet” uppmärksammat tidningen. Den anonyma bloggaren kommenterar Entartete Shota:

Sjukt!

Enligt MINA cybernormer så ska sånt här inte tas in i sortimentet hos seriösa bokhandlare, världen blir inte bättre av att sån här skit sprids. I mina ögon är detta barnporr och förlagen borde polisanmälas!

Nu kanske jag blir anklagad för att vara moralist men då är jag det med stolthet. Någon jävla stans måste vi dra gränsen!

En kommentator med pseudonymen “M Oral” mejlade Bokus:

Jag skrev til bokus och frågade varför de valt att sälja sådant som kan vara barnporr och de valde att dra tillbaka den tillfälligt, all heder till dem!

Han inkluderar Bokus svar, som inleds så här:

Vi har nu valt att lyfta bort boken från vårt sortiment på grund av den pågående rättegången.

Detta glädjer den anonyme bloggaren:

Lysande!

Skönt att det finns företag med hjärta och hjärna!

Nu finns alltså Entartete Shota inte längre i KF-ägda Bokus sortiment. Och i dag fick jag ett mejl från Bonnier-ägda Adlibris, där de bad mig specificera åldern på de medverkande i tidningen. Troligtvis har de också utsatts för påtryckningar från herr eller fru M Oral.

Jag är egentligen inte förvånad över att svenska bokhandlar reagerar så här – de lyder trots allt under svensk lag. Så länge man inte har några radikala politiska ambitioner med verksamheten, vilket historien talar för att varken KF eller Bonniers har, så är beslutet att sluta sälja Entartete Shota säkert vettigt. Jag tycker bara att det är synd att det kommer som ett direkt resultat av påtryckningar från en rätt förutsägbar bloggpöbel.

I slutet av juni meddelar HD dom i mangamålet.

6 thoughts on “Bokus slutar sälja Entartete Shota efter påtryckningar

  1. Så du har drabbats av NTP (som personen ofta kallas)? Beklagar. Personen verkar vara en äkta rättshaverist utan förmåga att se konsekvensen av sitt handlande…

  2. Förutsatt att det definieras som barnporr (vilket inte nödvändigtvis måste vara fallet) så är det olagligt även att titta, ja. Dock måste man ha aktivt arbetat för att titta, eller hur det nu uttrycks i lagtext/förarbeten osv, så det räcker inte med att bara trycka upp en teckning i någons ansikte och sedan polisanmäla personen. Kanske kan Ecpat arbeta för att täppa till detta kryphål i lagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *