Sverige blir alltmer surrealistiskt

Det finns så många ingångar i den här storyn att jag inte vet var jag ska börja. Så låt oss börja med den skärmdump jag gjorde av en sida på Discshop för ett par veckor sedan, strax innan den togs bort helt:

En svensk spelförsäljare skriver alltså uttryckligen på hemsidan ett spel “stoppats” pga barnporr. Bakgrunden är förstås mangamålet där en mangakännare dömdes för innehav av 39 teckningar vars figurer hovrätten fann för unga och porriga.

Jag uppfattade i min naivitet Discshops tilltag som ett slags protest. Det är väl klart att ett populärt spel från jätten Sony inte är barnporr. Det fattar väl alla. Alltså valde Discshop att driva med den absurda svenska lagen genom att stryka Arcana Heart 3 ur sitt sortiment. “Det här blir det logiska resultatet om vi ska gå in och granska tecknade figurer i spel”, ville man säga – inbillade jag mig.

Men när jag läser denna artikel börjar jag förstå att det är på riktigt, och att det är vanliga affärsmässiga beslut som ligger bakom de svenska speldistributörernas och -återförsäljarnas strykningar i spelkatalogen, inte någon vilja att påtala det absurda med svensk lagstiftning.

Över till de mer surrealistiska dragen i artikeln (som om inte bara dess själva existens är surrealistisk nog):

Nu stoppar två av de största spelbutikerna på nätet, CDON och Webhallen de båda spelen det handlar om.

– Om det anses som stötande så kan vi inte ha kvar det i sortimentet, säger Christer Pettersson är spelansvarig för Webhallen.

Jag har kursiverat orden ovan. Nu är det alltså inte längre lagstiftningen man följer, utan huruvida en produkt “anses som stötande”. Grattis, Webhallen. Ni lär få mycket att göra om ni verkligen tänker följa er egen policy.

Sedan får vi veta att det var “Nintendos jurister” som pga mangamålet valde att inte distribuera “Dead or Alive” förra året, något Aftonbladet berättade om (och delvis försvarade eftersom artikelförfattaren ansåg spelet “sexistiskt” i kommentarerna efter artikeln, som togs bort när AB bytte kommentarssystem post Breivik).

Sveriges Radios artikel sammanfattar mangafallet, och fortsätter:

Fallet ställer den svenska lagstiftningen på sin spets och gör att spelföretagens jurister måste vara försiktiga med spel som släpps i Sverige och som skulle kunna bedömas som barnporr.

I många fightingspel från framförallt Japan är figurerna lättklädda och framställs som mycket unga. Därför stoppades även playstationspelet Arcana heart i Sverige.

– I det här fallet hade de satt ut åldrar i produktkatalogen som medföljde vilket gjorde det lättare att ta beslutet att det inte kändes rätt, säger Henrik Martling på den svenska distributören Vendros.

Återigen har jag kursiverat ovan. För återigen handlar det uppenbarligen inte om lagen, utan om att “det inte kändes rätt”.

Så fint.

Reportern frågar “på vilket sätt”, och Martling förklarar (min kursivering):

– De hade satt ut att det var en robot som var underårig och samtidigt såg utmanande ut.

Herregud! En robot som var underårig! Varför nöja sig med att stryka spelet ur sortimentet? Här måste polisen kopplas in. Och var är Ecpat och Rädda Barnen när man behöver dem? Bryr de sig inte om de underåriga robotarna? Om ni verkligen värnar om barnen ska ni ju sitta i en tevesoffa och vara upprörda nu! Eller?

Som om det inte vore slut på tokigheterna lägger Sveriges Radios reporter nu på ett klassiskt undersökande reporter-patos när han säger (min kursivering):

De här spelen stoppades redan förra året av distributörerna. Trots det har vi hittat flera stora webbshoppar som säljer spelen i Sverige. Men (patos-inandning), när vi kontaktar en av nordens största försäljningsställen på nätet, CDON.com blir beskedet att spelen (spott-patos!) ska stoppas redan inom några timmar.

Vad bra, Sveriges Radio-reporter, att du kunde göra en insats! Sedan bekräftar Webhallen att de också tar bort spelen, som de fortsatt sälja “i väntan på nya, censurerade versioner”. Men som Christer Pettersson säger:

Vi väntade på att det skulle hända, ja. Men det har ju inte hänt, så att därför tar vi bort det ur sortimentet.

Ja, var skulle man börja? Det mest surrealistiska i denna historia är inte det som egentligen har hänt, utan alla inblandades, från reporter till intervjuoffer, förmåga att få det att framstå som business as usual. Reportern låter ungefär som om han hittat ett rasistiskt eller homofobt spel, och de intervjuade har väl piskats upp till att tycka likadant. Man ser Pettersson framför sig när han förnuftigt uttrycker: “Men det har ju inte hänt.” Ja, han låter rentav nästan lite stolt. Här har uppenbarligen systemet fallerat utanför Webhallens kontroll. Typiskt att man alltid ska behöva vänta så länge på “censurerade versioner”.

Är det inte detta som är definitionen av surrealism: När alla i en liten bubbla tycker samma sak, och man iakttar denna bubbla utifrån. Men i det här fallet verkar de inblandade ha missat att ett samlat Kultursverige är emot nuvarande svensk lagstiftning kring tecknade figurer. Det här är ingen Sizzla-debatt. Reporterns okritiska drivande av sin cause skrämmer mig, och påminner om när P1-programmet Kaliber hittade eskortannonser på nätet och krävde att ansvariga politiker måste införa ett nationellt prostitutionsfilter.

Slutligen konstaterar jag att ordet censur numera inte verkar ha någon negativ klang. Censur är numera en naturlig del av det svenska samhället. Censur är uppenbarligen inte längre ett ord som får en journalist att dra öronen åt sig.

Var är det som håller på att hända i Sverige egentligen?

11 thoughts on “Sverige blir alltmer surrealistiskt

 1. Håller helt och hållet med dig. Detta är så himla urlöjligt. Du slår saken i spiken när du säger att det här INTE har något med lagen att göra med. Webbhallens försvarande kommentar var ju åt helvete – vi kommer inte ha något samhälle kvar om man ska sluta med saker som människor anser som stötande.

  Jag vill först och främst bara säga en sak – Dead or Alive Dimensions har ju polisen bekräftat är lagligt. Åtminstone om man ska tro EuroGamer och andra sidor, “The author took his report evidence to the police who dismissed it as “lacking” in evidence. Underage girls in thongs, the police concluded, do not equate to porn”.

  Detta är bara sensationalism på högsta nivå. De har ingenting med lagen att göra med, egentligen. Det är nästan med all säkerhet fullt lagligt.

  Vad jag försöker säga är väll det här mer media som försöker skapa något ur intet och personer som inte vill att personer ska tro något illa om deras affärer. Ingen vill ju kännas vid något som någon människa anser är barnporr, så det är egentligen inte konstigt att man hör talas om detta.

  Sverige 2012 alltså. Jag skulle bli otroligt förvånad, i den allra högsta graden, om någon blev fälld för att ha köpt Arcana Heart 3 eller Dead or Alive Dimensions. Jag säger inte detta utan anledning, utan efter att ha läst och förstått lagen.

  Det som egentligen är det mest komiska i den här situationen är att det finns ju så himla mycket värre saker som affärer säljer, som liksom de spelen är fullt lagliga.

  Jag tror när allt och sagt och gjort, 5 år senare, så sitter vi här precis som nu, med animespel och liknande. När sensationalismen dör ut så blir det nog mindre och mindre väsen om just sådana här saker. Ingen rimlig människa skulle åtala någon (eller lyckas) för sådana här spel.

  Detta har varit ett riktigt långt inlägg – men jag kan sammanfatta mina känslor om allt detta såhär: Jag kan inte vänta på att lämna detta landet. Så fort jag har möjlighet kommer jag. Man blir så trött på allt detta – och jag säger detta som en person som ogillar loli och liknande. Det är åt helvete att personer skräms ifrån att köpa spel märkta 12+.

 2. Nästa steg är säkert ett totalförbud mot avbildning av barn överhuvudtaget, likt det förbud talibanerna hade mot avbildning av människor. Räkna med att staten då förstör all konst som liknar barn och gör polisräder mot privata fotoalbum på samma sätt som i Fahrenheit 451…..

  Tyvärr kommer allt att överdrivas till det yttersta innan man inser vad man egentligen håller på med.

 3. @Calle. Det är synd om du lämnar landet för då blir det färre av oss som reagerar på detta. För lite drygt ett år sedan trodde jag aldrig detta kunde hända i mitt eget hemland. Människor som straffas på grund av åsikter vilket i sin tur leder till självcensur. Hoppas du stannar. Innan allt detta är över så tror jag att din röst kommer att behöva höras!

  Stop comics censorship in Sweden.

 4. Jo, du har rätt. Jag trodde inte heller detta någonsin kunde inträffa, inte i “Sverige 2012”. Men jag antar att jag har blivit desillusionerad precis som när jag sakta men säkert började förstå USA inte var lika bra som alla trodde.

  Men ehhh, blir så ledsen och trött på det här. Inte för att jag direkt är orolig över sådana spel eller dylikt, men för att personer skräms på det här viset. Hur kan man ens jämföra verkliga övergrepp och våldtäkter med tecknade figurer? Hur kan man inte förstå att det leder till att verkliga barn kommer att få lida för detta (det läggs i samma bunt som riktiga övergrepp hos polisen, dvs mer väntetid osv).

  Precis som Andersson skrev är ju också hela reportaget ifrån SR urdumt. Detta är spel som säljs utan problem i Kanada såväl som England. För att dra en analogi, så är hela det här jippot extremt i en extrem miljö.

  Vet inte vad jag hoppas på. Antagligen på att folk på SR och liknande ska sluta fjanta sig om sådana här saker, men mest på att HD ska försöka fixa den här situationen på något sätt.

  Hela den här situationen är jäkla tragisk. Det känns otroligt orealistiskt att det faktiskt inträffar. Detta är oförsvarbart eftersom det faktiskt handlar om fantasier och inget annat, och det har man nu börjat censurera och ta bort hit och dit. Nej.. jag blir så himla ledsen på detta.

 5. @Calle. Alla väljer sin ståndpunkt och sin position. Jag skriver här! Du skriver här! Det betyder till slut något.

  Jag stöttade RB men lämnade dem så fort mina ben kunde bära när jag insåg vad det innebar. De ställer sig bakom exakt vad du beskriver.

  De accepterar att vi säljer ut barnen för rätten att straffa människor på grund av åsikter. Jag var en naiv dåre att inte inse att de tagit en sådan position. Inte för att jag tror att de är smarta nog att fatta det själva dock.

  Vi begår alla våra misstag och jag skriver nu till politker och andra för att försöka påverka.

  Det finns de som fortfarande kämpar för ett realistiskt samhälle. Jag kan bara hoppas att alla inte ger upp hoppet.

 6. Sånt här gör mig rädd, på riktigt. Inte för att en lag mot det skulle påverkat mig, utan för att detta är ett steg närmare det dystopiska samhälle som boken “Nineteen Eighty-Four” visar på, där storebror alltid håller ett vakande öga på en, och där att tänka fel kan bestraffa en. Jag kommer förmodligen flytta ut ur Sverige om några år, jag vill inte bo i ett land där yttrandefriheten står på spel och där man inte längre kan tycka eller tänka som man vill.

 7. Exakt. Skrämmande utveckling.

  Frågade en vän i USA om AH3, som han har klarat av, som bekräftade min uppfattning om att spelet är lagligt. Om jag förstår det rätt så är bilderna ifråga på mindre eller lika nivå som de bilderna som friades i hovsrätten, och det är i kontext den här gången.

  Det låter bra mycket värre än det jag försöker att säga.. men eh, kortfattat.. jag står fast vid det jag sa tidigare – jag tror inte att spelet är ett dugg olagligt och jag tror ingen kommer att någonsin få problem pga det här.

  Lite mer specifikt så är bilderna ifråga inte sexuella, utan snarare är vissa innuendo/utmanande. När man kopplar det till att spelet är till konsoler som inte tillåter porr, till att spelet ifråga säljs för 12 och uppåt, samt att det är ett jäkla fighterspel för ungdomar, så tror jag verkligen inte att det är något problem. Syftet med bilderna är ju kopplat till berättelsen – inte att påverka någon sexuellt.

  Kortfattat är det varken porr eller så att syftet är att huvudsakligen påverka någon sexuellt. Det är vad jag har förstått efter att ha snackat med min vän, och det är bland annat därför jag verkligen inte tror att det här är olagligt.

  Så, återigen, Andersson slog saken på spiken. Det här har ingenting med lagen att göra med direkt, utan snarare att förhindra att få ett dåligt rykte och dålig PR. SR skitade verkligen ner sig den här gången – med sina pekpinnar för att försöka göra barnporr utav spel ämnat för ungdomar så unga som 12. Fy fan.

  Nej, jag kommer att rösta på PP som åtminstone värnar om våra rättigheter, och jag kommer att kämpa emot det här. Men liksom Alexander, så vill jag inte bo i ett land där Sveriges Radio ringer upp företag och frågar varför de säljer spel till ungdomar.

  Om inte HD fixar detta så kommer jag lämna Sverige, eftersom jag inte vill leva i ett land där man uppenbarligen ska vara livrädd för att köpa spel till sina barn eller till sig själv. Min frihet och mina rättigheter är mer värda än så.

  F.ö är hela ursäkten “för barnens skull” åt helvete. Det är fantasifigurer och i absolut värsta scenario kommer barn som köper ett roligt spel att bli dömda för barnpornografi. Och så undrar människor varför jag inte känner mig väldigt stolt över mitt hemland……..

 8. Situationen för HD är intressant. Om de friar för att det är konst så visar det exakt hur fånig lagen är. Det är precis vad jag tycker att de bör göra.

  Om de fäller erkänner de att de, och andra domstolar, som konstdomare har rätt att ge människor böter eller fängelse på grund av, och som enda anledning, att något inte är tillräckligt konstnärligt.

  Jag påpekade, till de som sitter med i justitieutskottet, att man i lagstiftningen gjort en del rätt allvarliga misstag . Jag har i alla fall fått ett svar att det finns anledning att se över lagen. Vi får se vad det är värt i praktiken.

 9. Jag hoppas åtminstone att de stävjar den här situationen så att det inte blir lika kaotiskt som nu. T.ex genom att klargöra vissa kriterier för vad som ska räknas som porr eller inte.

  Men som sagt.. jag hoppas att det HD gör det rätta och friar, men om inte det så hoppas jag att de förbättrar situationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *