P.G. Wodehouse: Psmith in the City

Jag gör skillnad på de författare som får mig att tycka att det jag läser är väldigt roligt och de som får mig att skratta högt. Till de förra hör Gombrowicz, Sue Townsend och Robert Anton Wilson. Till de senare hör Joe Keenan, Stephen Fry och P.G. Wodehouse.

Här ett exempel på vad som får mig att skratta högt. Ur Wodehouse ”Psmith in the City” från 1910:

His mouth was full when Comrade Prebble asked him a question. Comrade Prebble, as has been pointed out in an earlier part of the narrative, was a good chap, but had no roof to his mouth.

‘I beg your pardon?’ said Mike.

Comrade Prebble repeated his observation. Mike looked helplessly at Psmith, but Psmith’s eyes were on his plate.

Mike felt he must venture on some answer.

‘No,’ he said decidedly.

Comrade Prebble seemed slightly taken aback. There was an awkward pause. Then Mr Waller, for whom his fellow Socialist’s methods of conversation held no mysteries, interpreted.

‘The mustard, Prebble? Yes, yes. Would you mind passing Prebble the mustard, Mr Jackson?’

‘Oh, sorry,’ gasped Mike, and, reaching out, upset the water-jug into the open jam-tart.

Hela boken kan läsas på Project Gutenberg.

Jag hittade ”Psmith in the City” i en boklåda på Hötorget 2005. Det var min första Wodehouse, som jag blivit nyfiken på eftersom min favoritförfattare Joe Keenan jämfördes med honom i praktiskt taget varenda recension (även den jag själv skrev i en mindre nogräknad blaska ett halvår senare).

Boken är kort och underhållande – witty som engelsmännen säger. Den handlar om unge Psmiths och hans vän Mikes äventyr på en bank, vilket var den tidens motsvarighet till millennieskiftets flashiga it-konsulter.

Storyn är enkel och inte lika genomarbetad som i Keenans böcker, vilket inte är särskilt konstigt; Keenan jobbade 10 år på sin senaste bok och har bara skrivit tre romaner. Wodehouse skrev ett hundratal.

(Och för att underlätta läsningen av det här inlägget: Hans efternamn uttalas woodhouse.)

Från min nedlagda bokblogg 23 september 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *