Gertrud Hellbrand: Scenario X

Det är sällan jag har anledning att tycka synd om dem som inte kan svenska och som måste vänta på översättningar av svenska böcker. Men när jag läser ”Scenario X” är det precis så jag känner – vilken lycka att få läsa en sådan här liten ädelsten i original!

För en ädelsten är det. Prosan har slipats till stringens och känns så genomarbetad att jag får en (alltför ovanlig) känsla av att författaren gjort det strykjobb som så många andra överlåter till läsaren – om det skedde på papper eller redan i huvudet spelar mindre roll.

Fem vagt sammanbundna historier med gemensamt tema, stod det i recensionerna. Jag ser dem snarare som kapitel, låt vara lite diffusare i kanterna än i en traditionell roman. Sättet karaktärerna dyker upp på i de olika kapitlen påminner om scenbytena i ”Pulp Fiction”.

Jag läste boken mycket på grund av temat ungdom och skönhet, dessa råa, skoningslösa krafter som på något sätt är människan dragen till sin spets. Det är just den renodlingen av koncepten hos Hellbrand som jag gillar så mycket. Det räcker liksom inte med bara sex – för vad är sex egentligen och vad får vi om vi vrider om skruven ett varv till? Jo, just den typen av lekar som beskrivs i ”Scenario X”. Vrid ännu ett varv och vad väntar som den självklara förlängningen av människans innersta önskan om inte döden. I love it. Camille Paglia skulle gnugga sina händer.

Jag kan inte jämföra med de nittiotalsfenomen som vissa recensenter hänvisat till, men jag kom att tänka på två författare under läsandet av ”Scenario X”:

Renodlingen av ett tema förde tankarna till Gombrowicz, kanske främst ”Pornografi” som ju också innehåller en besatthet kring ungdom och skönhet. Även stilen är gombrowiczsk i sin säkerhet. En rad som

Lammullströjor. Läppglans. Civilisation.

lämnar mig mållös.

Och Hellbrands kallt analytiska blick för det sociala spelet fick mig att tänka på Houellebecq – främst då ”Konkurrens till döds” och ”Plattform”. Dock utan Houellebecqs depressiva underton. Tvärtom ligger det en stark livsglädje och trycker under Hellbrands text. En fascination över livets blandning av natur och kultur, inbillar jag mig.

Mina betyg gäller alltid läsupplevelsen och det här var en stor sådan. Jag ser redan fram emot omläsningen.

Betyg: 5

Från min nedlagda bokblogg 1 oktober 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *