Karlsson & Wegerup: Zlatan är Zlatan

Jag gillar män. Stora män. Världsförändrande män. Män som är larger than life och ser ut att agera på någon kraft där uppifrån. Jag gillar att läsa om hur sådana män upptäcker sin speciella gåva och ofta under stor möda utvecklar den och slutligen inlemmar sin identitet med den (inte tvärtom).

Det finns gott om dem i krigshistorien: Alexander den Store var en av dem, åtminstone som han skildras i Mary Renaults trilogi om honom. Och eftersom sport är den trivsamma lightversionen av krig finns de där också. Men de är inte många.

Zlatan är en av dem. Ja, en av de främsta. Kanske den främste. Eftersom jag är helt ointresserad av sport jämför jag honom inte med andra fotbollsspelare, utan med världsstjärnor inom andra områden: Michael Jackson. Steve Jobs. Rimbaud. Människor som liksom inte kan hjälpa att allt de rör vid förvandlas till guld – de är ofrivilligt briljanta helt enkelt.

Författarna återkommer ofta till det där magiska som inte kan låta bli att sippra ut ur Zlatans spel. Det är en kraft som han verkar plågas av lika mycket som han uppskattar och förvaltar den. Upplägget är som taget direkt ur Terry Brooks ”The Scions of Shannara” eller Hermann Hesses ”Demian”, vars unga huvudpersoner också kämpar med de krafter de har inom sig.

Allt detta borgar naturligtvis för stort läsnöje. Historien om hur Zlatan såldes till Ajax för rekordpris är hisnande beskriven, en läsupplevelse i klass med Dan Brown. Och de många exemplen på hur lite koll Zlatan har på politik och annat som ligger utanför fotbollssfären bara bekräftar bilden av ett geni; den som är stjärna på ett område ska vara så okunnig som möjligt på alla andra.

Författarna skriver på enkel tidningsprosa och boken är snabbläst. Däremot hade den kunnat redigeras hårdare: Ibland infinner sig (den befogade?) känslan av en rad reportage från olika källor staplade på varandra, inte minst eftersom en del fakta och händelser upprepas på olika ställen (och varje gång som om det vore första gången de förekom). Och några partier om spelare och klubbar är lite för detaljerade för oss som är mindre intresserade av sport.

Detta hindrar dock inte att ”Zlatan är Zlatan” är en liten guldklimp med sin givna plats där på min biografihylla, strax intill John Lahrs bok om Joe Orton.

Betyg: 4

Från min nedlagda bokblogg 2 oktober 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *