Mari Jungstedt: I denna ljuva sommartid

En lättläst deckare, den första jag läser av Mari Jungstedt. Själva mordhistorien griper aldrig tag, tycker jag, och jag längtade inte tillbaka till boken de gånger jag lade den ifrån mig. Trots det var den lättslukad och inte alls dålig.

Jag har väntat med att läsa den här boken på grund av dess titel. Det är något speciellt med skolavslutningsstämning, och den lämpar sig inte att njuta av mitt i vintern eller – ännu värre – under hösten. Det är just nu, när syrenerna just håller på att slå ut, som en sådan här bok ska läsas.

Jag förstår hur författaren tänkt med titeln. En så oskyldig sång, som plötsligt klingar av och förvrids när den kontrasteras mot de grymma händelserna som utspelar sig i boken. Nja, så bra tycker jag inte det fungerar, men spela roll, det är en snabbläst dussindeckare och de ska heta nåt sånt här.

Jag måste dock fråga mig vad syftet med att läsa sådana här böcker är, för mig personligen alltså. Jag har alltid sett det som att det är ”nyttigare” att läsa en bok än att se en teveserie, men att klämma den här boken skulle jag närmast vilja jämföra med att slötitta på några avsnitt av ”24” eller någon annan favoritteveserie. Detta är alltså inte kritik – boken fyller sitt syfte som sådant tidsfördriv, och jag älskar för övrigt ”24”.

Betyg: 3

Från min nedlagda bokblogg 3 maj 2009.

3 thoughts on “Mari Jungstedt: I denna ljuva sommartid

  1. Pity my Swedish language skills are so poor, and translation does not work so good either. I was never able to finish Evelyn Waugh. I prefer Firbank, who already earlier got rid of all plot and extensive subscription that make descriptions and of high society in Waugh so boring. Did you like it? The kafka books look great. His diary is my favourite.

  2. I found Waugh boring too, even though Brideshead is beautiful. But I recommend watching the TV series instead, since it contains almost every line from the book anyway.

    I like Kafka’s diaries too. His letters are beyond boring.

    Read my Maugham recommendation yet? You will love it.

  3. Maybe you read some Firbank, but if not try to find a copy of Cardinal Pirelli!

    On a slightly different plateau are the novels of Barbara Pym, a recent discovery for me. She wrote some very english novels about spinsters in villages secretly in love with the vicar and all that, not much to write home about at first you think, but she writes with so much resepct and love for her characters that you get hooked once you got over all it’s supposed uneventfulness. Every novel has some gay character in it, some hidden some rather explicit, written with the same casual tone as she writes of her silly spinsters. Sort of sweet version of Ivy compton burnett novels. Recommended!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *