Hans Olsson: Spelar roll

En svensk komma ut-klassiker, som jag inte läst förrän nu. 15-årige Johan Alexander brottas med nya känslor som gör att han inte blir kär i Ann-Sofie och Maria utan i Thomas och Anders. Han hatar det, men utvecklas under romanens gång …

Jag tycker det är lite väl mycket funderingar hit och dit, boken hade kunnat vara kortare. Men man slukar ändå de sista två tredjedelarna, som är en enda lång suspense fram till det som man vill ska hända. Man känner verkligen med huvudpersonen efter ett tag och bryr sig om honom och hans öde – precis som man ska göra i en bra bok. Och Hans Olsson klipper på exakt rätt ställe.

Jag tyckte språket var dåligt i början, men efter ett tag lossnade det, eller om det var jag som vande mig. De formuleringar som jag irriterat mig på i början för att de inte var trovärdiga passade plötsligt i huvudpersonens mun.

Spelar roll är en klassisk komma ut-bok, och som sådan en spegling av vår tid, där homosexualitet är ett begrepp av väsentlig betydelse. Jag är kritisk till det synsättet, men det hör inte hit.

Jag har läst tre klassiker i den här traditionen nu:

  • 1999 läste jag Inger Edelfeldt: Duktig pojke (1977) – betyg 4
  • 2004 läste jag Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve (2003) – betyg 5
  • 2010 läste jag Hans Olsson: Spelar roll (1993) – betyg 3

Nu får det räcka med komma ut-böcker för min del. De är trots allt alla skrivna enligt samma formula – man blir knappast överraskad. Däremot berörd, och jag skulle vilja påstå att den här typen av böcker ingår i något slags skolning.

En bok för alla
ISBN: 9789172214637

Betyg: 3

Från min nedlagda bokblogg 21 januari 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *