Det här är inte bra, Stockholm

Jag känner att jag, i all hast, måste kommentera det faktum att SL nu gör det ännu svårare att köpa bussbiljetter (DN berättar). Som om det inte var nog svårt tidigare.

Senast jag var i Stockholm hände det två gånger att jag ville ta en buss bara några stationer (pga min packning och snön) men fick promenera i stället eftersom det inte går att som tillfällig gäst i Stockholm köpa en bussbiljett i anslutning till påstigandet/busshållplatsen, eftersom man som tillfällig gäst (läs gärna: turist) inte har det som krävs, nämligen ett svenskt nummer/abonnemang/registrerat kontantkort. Eller rättare sagt: Man kan faktiskt köpa bussbiljetten på Seven-Eleven. Upptäckte jag efter några dagar. SL borde upplysa om det i anslagen på busshållplatserna.

Detta är en skam för en huvudstad! Var man än är i världen kan man alltid ta en buss på improviserat vis. Man kanske inte förstår exakt hur det går till, om man ska gå på där bak eller där fram, om man ska köpa biljetten av chauffören eller i en automat i mitten av bussen eller vid hållplatsen och så vidare. Men man kan alltid ta bussen! Det kan man inte i Stockholm.

Det här är en fråga som är större än SL. De gör väl bara så gott de kan. Här måste finansborgarrådet ingripa och sätta ner foten. “I Stockholm ska man kunna ta bussen, även om man kommer från utlandet! Man ska kunna ta bussen improviserat utan en halvtimmes förberedelser. Man ska som nyanländ inte behöva ägna förmiddagen åt att läsa på vår hemsida hur det går till. Lös detta!” Så ungefär.

Jag är inte emot att man inför nya system. Jag tycker bara att varje system som SL inför fungerar så oerhört dåligt. Automaterna i tunnelbanan är ett annat exempel som jag inte ska gå in närmare på nu. Det känns som att allting är hafslösningar för att de ska kunna komma undan kritik genom att hänvisa till att “det finns faktiskt en automat”. Lär av Berlin. Prag. Budapest. Tokyo. Alla har de genomtänkta automater som är designade för att vara enkla, snabba och stryktåliga. Dessutom finns de överallt där man kan tänkas vilja använda dem, något som borde vara en självklarhet om man nu tar bort betalning på själva bussarna.

Stockholm är en stad. Lev upp till det. “Gör stad”, som japanerna säger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *