Därför har e-böcker inte slagit i Sverige

Prisjämförelse e-bok vs pappersbok på Adlibris

Giriga bokhandlare – ni har bara er själva att skylla för att folk inte köper e-böcker i Sverige. Det är ju nästan så att man börjar undra vad för utbildning de har som bestämt att en e-bok ska vara mer än dubbelt så dyr som en pocket, när kostnader för tryck och distribution är noll respektive en bråkdel av pappersbokens kostnader. Ursäkta om jag förolämpade någon. Men jag tycker faktiskt det är svårt att förstå den här prissättningen, som verkar vara likadan hos alla bokhandlar.

Uppdatering: Det är snarare förlagen som ska ha skulden, inte bokhandlarna. Samt staten som kräver 25 procent moms på e-böcker men bara 6 procent på pappersböcker. Det kanske förklarar den makalösa rabatten på hela 3,5 procent för den som köper sista delen i sextrilogin 50 shades som e-bok i stället för att få ett lyxigt danskt band:

Femtio nyanser av frihet, prisjämförelse e-bok vs pappersbok

Låt vara att 50 shades är en kändisbok där denna prissättning kanske funkar. Kunderna kanske vill känna att de är del av detta e-boksfenomen där alla läser samma porrnoveller på sina Letto (Adlibris eboksläsare). Men ändå. Det är fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *