Papperslösa är det nya Pussy Riot

Jag märker att det sveper en ny våg av engagerande och förenande aktivism över Sverige. Folk börjar byta ut sina profilbilder på Facebook till den här:

Gröna linjen mot REVA - sluta jaga papperslösa!

Vad fint! Här har vi en totalt harmlös sak att protestera mot. Harmlös i det att det inte kostar något att vara upprörd över att polisen jagar papperslösa. Att protestera mot detta gör att man framstår som human och, ja, varför inte säga det rakt ut: God.

Jag känner ärligt talat inte till detaljerna i denna historia. Det är mycket möjligt att polisen gör nåt fel (det brukar de ju göra), men rent principiellt förstår jag inte vad som är så upprörande med att de som bryter mot lagen straffas för detta.

Exempel: Jag skulle gärna stanna i Japan längre än tre månader. Det får jag inte. Japan har nämligen, som alla andra länder, regler för hur länge man som utlänning får stanna i deras land. Om jag stannar längre än mina tre månader riskerar jag att bli tagen av polisen.

Nu kanske någon protesterar att det här inte handlar om turister, utan om folk som förföljs i sitt hemland. Jaså, men i så fall är man flykting, och Migrationsverket prövar om man ska beviljas asyl. De som “jagas” av polisen är alltså de människor där Migrationsverket kommit fram till att några skäl för asyl inte föreligger – de är alltså inte flyktingar.

Sen kanske man kan invända mot Migrationsverkets beslut, men dessa grundar sig på svensk lag, som i stort formats av socialdemokraterna, som inte sällan är det parti som de som protesterar mot polisen röstar på. Min egen erfarenhet av Migrationsverket är att de flesta av handläggarna själva har invandrarbakgrund och hellre friar än fäller, men i slutändan måste de ändå rätta sig efter den lag som ni, kära svenskar, skapat genom att rösta på socialdemokraterna.

Polisen som normalt är så dålig på att utreda brott borde väl uppmuntras när de nu för ovanlighetens skull får något gjort?

Läs också Per Hagwall: Det är olagligt att vistas olagligt i Sverige

2 thoughts on “Papperslösa är det nya Pussy Riot

  1. De som protesterar och är nyliberaler gör det för att slå sönder samhället så att ingen längre kommer vilja ha gemensamma (skattefinansierade) lösningar. De som är långt till vänster gör det för att de drömmer om en global socialistisk anarki. Båda dessa grupper vill ha fri invandring. Sedan har vi de som är folkpartistiska ministrar och som tror sig kunna vinna röster.

    Frågan är ifall det går att påverka någon av dessa grupper. Men trevligt att du försöker. 🙂

  2. For the record: Jag vill också ha fri invandring – i princip i alla fall. (Så har jag inte heller röstat på sossarna.) Jag är ju trots allt själv invandrare! Det jag vänder mig mot är snarare den där viljan att framstå som GOD som så ofta ligger bakom fina åsikter. När får vi se knappen med texten “Sluta döda kattungar”? (Hm…) Man kan lägga till att papperslösa i denna debatt tilldelats samma menlösa offerroll som annars brukar tillfalla kvinnor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *