De här plakaten är en könsstereotyp

Det finns en story på SR just nu, men man kan ju inte länka om man inte vill dyka upp på deras sida och ha en massa besökare som ska tycka till på ens egen blogg. Och det vill jag inte. Inte heller tänker jag nämna huvudpersonens namn eftersom hon då kommer googla sig själv, hitta hit och känna sig utpekad.

Men jag tycker artikeln illustrerar så tydligt dumheten i den svenska i och för sig gulliga (de menar ju ändå väl) besattheten vid könsroller. Alla svenskar (i alla fall de som kommer fram i media) tycker att könsroller är dåliga. Men ingen vet varför.

Inget kan få en rättfärdig svensk att reagera så resolut som när en ica-butik säljer pojk- och flickcyklar. SR berättar att en kund “har reagerat över plakaten och menar att det är en könsstereotyp.”

(Kan plakaten i sig vara en könsstereotyp? Jag trodde att betydelsen av könsstereotyp var vissa typiska/överdrivna karaktärsdrag; “den shoppande kvinnan är en könsstereotyp”, “den motorälskande mannen är en könsstereotyp”. Men här används alltså ordet som en beskrivning av något som främjar könsstereotyper. Det är litegrann som att säga att en sajt som sprider fördomar om invandrare i sig är en fördom. En webbsurfare “har reagerat över sajten och menar att den är en fördom. Eller att det är en fördom, om vi nu ska vara konsekventa. Ja herregud, de språkmässiga invändningarna i svenskarnas rättfärdighetsiver får vi betrakta som ett lyxproblem tillsvidare.)

Ica backade förstås – det finns inget annat man kan göra i dagens Sverige. Marknadschefen säger:

“Man kan få uppfattningen om att vi vill förstärka könsrollerna, men det vill vi absolut inte göra.”

Duktig pojke.

Sedan bildgooglar man den där kunden (eller kundinnan som tyskarna skulle sagt) som upprördes av denna fråga, och ser att hon har långt hår. Som de flesta kvinnor alltså.

Vänta nu …

Jag tycker den där kunden är en hyckleri.

(Dessutom är hon, eller har varit, medarbetare på SR, men det är ju ingen nyhet att medieföretag ofta intervjuar sina egna kolleger, så gjorde vi på Aftonbladet i alla fall.)

HAR DU ETT LIKNANDE SCOOP? HÖR AV DIG TILL RADIOLEAKS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *