Parallell verklighet, del femtioelva

Jag måste verkligen sluta vakna till P1. Alla dessa konstiga nyheter som Ekot rapporterar om … I morse: Polisen kan inte stänga sajter där prostituerade erbjuder sina tjänster. Anledningen: De är lagliga. Eftersom de ligger utanför Sverige och det bara är Sverige som har den här lagen. (Och Norge och Island, eventuellt.) Jag kan tänka mig en annan anledning också: Det är lagligt att sälja sex i Sverige. Därmed borde det också vara lagligt att annonsera om sådan försäljning.

Anledningen till att Sverige stiftat en lag där det är lagligt att sälja sex men olagligt att köpa sex är att det främst är kvinnor som säljer och män som köper. Att enbart kriminalisera köparen blir då ett sätt att skydda kvinnorna, eftersom kvinnor är skyddsvärda. De är nämligen lite svagare än män och kan inte ta hand om sig själva, är liksom inte fullt kapabla att ta ansvar för sina livsval. Märk att detta inte är min åsikt. Det är den officiella svenska linjen.

Utredningen som föregick denna lag konstaterade förresten också att i homosexuell prostitution är “maktförhållandet” det omvända; säljaren har ofta makt över köparen genom möjligheter till utpressning. Detta faktum bortsåg man dock från när man stiftade lagen. Utredningen kom också fram till att det i homosexuell prostitution ofta förekommer att mannen som säljer sex gör det för att han tycker om att ha sex, och att gränsen mellan försäljning och egen sexuell utlevnad var svår att dra (något som alltså inte gäller för kvinnor). Även detta bortsåg man från när man stiftade lagen, som därmed måste ses som väldigt heteronormativ – hur går det ihop med den HBTQ-kravstämplade svenska linjen?

Hur som helst, de dagliga sexnyheterna i svenska media får mig att känna mig som att jag lever i ett parallellt universum. Det är ju bara i Sverige som sådant här är nyheter. Eller olagligt. I Tyskland är prostitution som bekant inte bara lagligt utan också lagligt reglerat med skatter och regelverk. Det var kvinnorörelsen och vänstern som drev fram denna lagstiftning, medan de konservativa ropade på förbud. I Sverige har vänsterfeministerna – alltså samma politiska riktning som kämpar för kvinnors rätt att sälja sex i Tyskland – samma åsikter som traditionellt återfinns på högerkanten, bland de kristna och konservativa.

De svenska nyhetssändningarna och de “granskande” programmen i det här ämnet påminner om hur media i Tjeckoslovakien rapporterade om proletariatsfientliga fenomen under kommunismen. Man var duktig på partipressen. Varje dag kunde man rapportera om hur hemskt det var i utlandet, där man inte förstått vad som var den bästa politiken. Jo, de kommunistiska länderna var visserligen ensamma om att hävda att kommunismen var bäst. Men det var ju bara för att omvärlden inte hade förstått detta än. Tjeckoslovakien var världsledande på denna insikt! Om bara omvärlden kunde förstå … Och tills den gjorde det kunde man i alla fall rapportera om det tragiska förfallet där. Varje dag. Tjeckisk polis kan inte stänga ner västtysk radiosändare. Skandal!

Det är på det sättet media i Sverige känns som en parallell verklighet. Man undrar hur länge det ska pågå. Och hur man kommer se tillbaka på den här tiden, då varje journalist som ville vara duktig – lika duktig som de partitrogna tjeckerna på den tiden – ska skriva sin egen drapa om hur hemskt det är med sex och hur långt efter omvärlden ligger i jämförelse med det upplysta Sverige, som ju är det enda land som förstått hur lagar ska stiftas. Bögar JA! Prostitution NEJ! Negrer NEJ! Eller jag menar JA! Lätt att slinta där.

Men varför läser du svenska media då? Ärligt talat, det gör jag inte längre. Jag har inte ens läst de artiklar jag kommenterar på bloggen! Tycker inte det behövs. Men jag vaknar fortfarande till P1. Vi får se hur länge till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *