Svensk polis beslagtar politisk konst

Jag har länge varit emot lagen om hets mot folkgrupp. Det var den som gjorde Åke Green till en världsberömd martyr, eftersom han dömdes till fängelse efter att ha kallat bögar en cancersvulst på samhället i sin predikan, eller nåt sånt. Utan hetslagstiftningen hade han i stället fört en tynande tillvaro som bortglömd reaktionär pastor i en liten församling på Öland, eller om det var Gotland.

Och nu är det dags igen. Mycket av den konst jag hittar av Dan Park är förutsägbar och sparkar in dörrar. 50-åriga flyktingbarn, osv. Politisk konst. Som fram tills nu fört en rätt tynande tillvaro.

Nu är det väl inte denna politiska konst som utgör den “hets” som fick polisen att storma in på hans galleri och beslagta verken. Det var kanske något med hakkors eller något annat osmakligt.

Men konst ska få vara osmaklig. HAX skriver mycket bra på sin svenska blogg om att “konsten, litteraturen och journalistiken måste få vara fri” och att “yttrandefriheten måste försvaras”. Finns det då inga gränser? JO! Jag skriver under på HAX undantag:

Enda inskränkningen i yttrandefriheten jag kan tänka mig gäller sådant som kan utsätta andra för uppenbar fara.

Just så.

Googlar vidare på Dan Park, och upptäcker att han inte alls är så medioker som jag först tyckte. Detta har dock ingen betydelse för mitt försvar av honom. Även medioker konst måste försvaras! Men de här satiriska verken är ju fanimej briljanta:

dan_park1

Hur kan man få gatukonsten om “negerslaven” till rasism eller “hets”? Man kan ju lika gärna tolka den som en kritisk kommentar om hur samhället och den “vanlige svensken” ser på annorlunda människor.

dan_park3

Valaffischen med Alf Svensson hetsar ju mot KD, inte mot bögar.

dan_park2

Fritzlmuggen är bara fab. Vill ha! Påminner mig om när tyska satirtidningen Titanic utropade Fritzl till EM-maskot.

Om vi nu ska ha en hetslagstiftning måste man väl åtminstone se Dan Parks konst i ljuset av dessa tidigare och inte alls så uppenbara verk.

Men bottom line blir nog: Polisen har gått in på ett galleri och beslagtagit konst.

Polisen har gått in på ett galleri och beslagtagit konst.

4 thoughts on “Svensk polis beslagtar politisk konst

  1. Håller med om texten! Den första affischen har en namngiven person med bild på sig och skulle möjligen kunna framkalla fara, vet inte. Å andra sidan är det en offentlig person, dock inte med ngn framträdande ställning, ingen kändis så att säga. Aktiv i Afrosvenskarnas förbund. Affischen var en kommentar till när Hallands nation på Lunds Universitet ordnade ngn maskerad eller party där en negerslavauktion skedde. Afrosvenskarna protesterade när det blev känt. Vad Dan Parks menar vet jag inte men jag ser den som kritik mot både Hallands nation och Afrosvenskarna. Slår åt alla håll.

    1. Just det, jag såg senare att den affischen handlade om en aktuell händelse. Och det är ju där någonstans gränsdragningen måste diskuteras, som du också skriver. När uppstår fara? Det går att tolka begreppet väldigt vidlyftigt, så det är lätt att missbruka. Samtidigt måste man ta det på allvar.

  2. Det största hotet jag kan se med detta är att, vart går gränsen? Kommer en dag då alla svenskar blir avlyssnade av polisen, och om du säger fel sak vid frukostbordet så blir du anhållen?

    1. Till hetslagens försvar måste man dock säga att den bara täcker det du säger offentligt, dvs “sprider”. Till skillnad från barnporrlagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *