Förbjud fantasier. Eller låt oss åtminstone prata om det.

Fantasin står inte högt i kurs bland svenska politiker och debattörer. Två exempel från de senaste dagarna (plus ett till):

1. Förbjud sexuella fantasier

Andreas Gustavsson, chefredaktör för Dagens ETC, skriver en ledare om det problematiska med att porrskådisar har sex utan kondom. Dvs de producerar en fantasi för porrkonsumenten, fantasin att ha sex utan kondom.

Visst finns ett arbetsrättsligt problem i själva “tillverkningen”; aktörerna riskerar ju att smittas av en sexuellt överförbar sjukdom, även om porrskådisar tillhör de mest testade människorna på jorden.

Men nu är det inte detta arbetsmiljöproblem som Andreas Gustavsson kritiserar, utan att porren, den kondomfria, gör människor till “projektionsytor”. Han avslutar texten:

Ska vi nu veva porrdebatten ytterligare ett varv, låt oss då diskutera om vi vill att fantasier ska värderas så högt, sväva oantastliga ovanför samhälleliga värderingar och verkligheter, om dessa fantasier kräver att människor inte är mer än projektionsytor.

Han är så God, Andreas Gustavsson. Men det är ett högt spel att vilja “diskutera om vi vill att fantasier ska värderas så högt” – WTF? Om vi vill att fantasier ska “sväva oantastliga ovanför samhällets värderingar”. Mein lieber Andreas! Fattar du vad du säger?

Sanna Rayman svarar tydligt på ledarplats i SvD:

Say what? Vi ska alltså diskutera hur det är önskvärt att fantasier ser ut? Reda ut om fantasierna verkligen ska kunna få fantiseras hur som helst?

Mitt svar på den retoriska fråga som ställs av ETC är ett rungande JA. Absolut ska min fantasi få sväva oantastlig ovanför samhälleliga värderingar och verkligheter. Verkligen verkligen ska den få göra det. Helt klart är min fantasi inte en fråga för tidningen ETCs värderingsutvärdering. Och det gäller såklart inte bara min fantasi, utan allas.

(Rayman uttalade sig f ö så här om Destroyer i Fotografisk Tidskrift 1/2011:

“I tidningen var många foton tagna i Asien och regioner i Ryssland, det fanns en hel dimension av kolonialism och utnyttjande av pojkar i fattiga länder som jag fann obehaglig. För mig är det ytterst viktigt att konsten hålls ren från alla former av våld och tvång.”

Där håller jag med henne, man måste skilja på fantasin och den verkliga produktionen av fantasin. Ett arbetsmiljöproblem, som sagt. Vad hon hade för inblick i produktionsförhållandena för fotona i Destroyer vet jag inte. Noterar bara detta parentetiskt eftersom temat tangerar Gustavssons ledare.)

2. Förbjud uttalanden som romantiserar droger

Javisst. I en debattartikel som fått rubriken “Inför nolltolerans för drogromantik” skriver Sivert Aronsson (FP) och Kalle Bäck (KD) (min fetning):

Drogromantiken har slagit rot bland svenska ungdomar. Lättvindiga argument som att forskning inte bekräftar några skadeverkningar eller att drogerna inte skulle vara farligare än alkohol tillåts vifta bort de påvisade baksidorna. En socialt ansvarstagande person kan aldrig acceptera att någon ungdom röker sig till ångest, depressioner, oro och initiativlöshet. En ansvarstagande politik innebär därför nolltolerans mot både bruk och relativisering kring narkotiska preparat.

Relativisering. Det är alltså när man säger att vissa droger inte är så farliga. Och det är denna relativisering – dessa uttalanden – som artikelförfattarna vill ha en “nolltolerans”, dvs ett förbud mot.

Visst är de trevliga, dagens ungdomspolitiker? Så här ser riksdagskandidat Aronssons hemsida ut:

aronson_hemsida

Rubriken: “FÖR MORAL OCH ANSVAR”

Underrubriken: “FRIHET, RÄTTVISA OCH MORAL”

Jo, vi förstår att moralen är viktig. Frågan är var friheten kommer in i förslaget om nolltolerans mot drogromantik. För att inte tala om yttrandefriheten. Trevlig kille. Han verkar ju i alla fall ha hittat rätt parti för sitt moraliska korståg, dvs Folkpartiet. (Nej, det där sista var elakt mot Folkpartiet, inser jag. I själva verket skulle väl hans politik passa i samtliga svenska riksdagspartier.)

3. Förbjud porr

Sent omsider upptäcker jag Tomas Hemstads text om att Fi vill förbjuda porr. Något som Fi förnekar i sitt svar. Åh, förlåt. De vill ju inte “förbjuda” porren. De vill “begränsa” den. My bad. Men visst är det lustigt att det som tidigare var högerns hjärtefrågor – att racka ner på och förbjuda allt som har med sex att göra – nu tagits över av vänstern.

2 thoughts on “Förbjud fantasier. Eller låt oss åtminstone prata om det.

 1. Hej Karl,

  Intressant läsning och jag kan säga att vi håller med dig i flera punkter! Det här är djupa ämnen och åsikterna är olika, men vi bör enas om att man inte inkräkta på den individuella friheten (eller fantasin).

  Med detta sagt undrar jag om du skulle vilja ha någon form av samarbete med oss på Kondomtorget? Jag gillar din hemsida och vill gärna göra något kul samarbete! Jag ser att du täven du facineras av Japan och dess kultur – så vi kanske kan utforma något med Japan som tema? På tal om Japan – har du förresten hört talas om origamikondomer? 😉

  Hör gärna av dig till vår e-postadress så pratar vi mer!

  Kramar, värme & kärlek,
  Josefin

  1. Gud vad jobbigt med engagerade och trevligt skrivna spam. Eller pr då. Tack men nej tack. Kärlek till dig med, Josefin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *