Helt sjukt!

Och man hör hur det liksom går en lång suck genom Sverige: “Nej, vi orkar inte mer!”

Helt sjukt 1

Jag tänker förstås på nyheten som orsakade följande kommentarer:

“Det är fruktansvärt.”

“Detta är helt sjukt och obegripligt i mina ögon.”

“Helt sanslöst!! … HUR sover ni om natten”

“Så okänsligt att överhuvudtaget komma på tanken … i modern upplyst tid. Otroligt ledsamt!”

ISIS halshuggningsvideor? Nej, en gardin med Pippi Långstrump-motiv som säljs på Astrid Lindgrens värld. Eller såldes rättare sagt, eftersom de snabbt plockade bort den efter tillbörlig krishantering.

Den rättrådiga besökaren Emelie som kontaktade Astrid Lindgrens värld skriver:

“Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi? Varför vill ni upprätta denna rasistiska bild genom att sälja gardiner som denna?”

Hon säger till P3 Nyheter:

“Jag brukar stryka över vissa ord med Tipp-ex i barnböckerna. Det borde jag ändå inte behöva göra 2014. Helt sjukt!”

Ja, Emelie. Helt sjukt.

Här är förresten bilden:

pippi_negerslavar

Helt sjukt 2

I andra svenska världsnyheter kan vi notera att den SVT-journalist som för något halvår sedan krävde att män skulle förbjudas som dagispersonal nu gjort ett nytt utspel där han i jämställdhetens namn fått Coop att plocka bort ett par barnskor “med hög klack”:

“För det är faktiskt helt sjukt att ett företag som Coop, till treåriga flickor, säljer skor som möjligtvis skulle passa på en catwalk, men absolut inte på en lekplats.”

Det är mycket som är “helt sjukt” i Sverige 2014. Och här är skorna:

kiddy_high_heels_wtf

Jo, där går ju tankarna direkt till Donatella Versaces senaste kollektion.

Helt sjukt 3

Slutligen konstaterar jag att Expressen (samme rättrådige reporter som “avslöjade djursexnätverket” år 2008) verkar gett sig den på att ge SD fler sympatisörer genom att offentliggöra ännu en “skandal”: Ordföranden för SD Stockholm ska tydligen ha skrivit invandrarfientliga kommentarer under anonymt namn.

Jaha? Jag undrar om inte den här typen av skandaler i själva verket är skickligt gillrade fällor, som gör att SD lyckas få ut åsikter som de vet går hem, men utan att behöva stå för dem. Ungefär som när det där strukna avsnittet om homosexualitet råkade “läcka” ur Jimmie Åkessons bok. Läcka vart? Till Expressen såklart. Som alltmer framstår som SD:s partiorgan. Vad ska man säga? Bra jobbat?

Uppdatering 14 september 2014

This just in (tack C):

sibyllan

Jag tycker KG Gunnar Wettermark förklarar pedagogiskt och klarsynt varför den här typen av “hitta rasismen”-lekar är farliga:

“Det finns anledning blir misstänksam när personer ser rasism runt omkring sig på det mest befängda sätt. Det förtar det viktiga att bekämpa verklig rasism. Det går säkert om man är tillräckligt paranoid att se rasism i den lille parveln som springer på solstickan. De går också att åstadkomma argument för att indianansiktet på motorcykeln är smygrasim. Nej var glad att vi kan tillåta oss all denna mångfald. Det är det som ger färg på tillvaron. Vad har du åstadkommit om du istället låter figuren på kaffesäcken ha ett annat ansikte? Om du ger figuren en kvinnas ansikte blir det könsdiskriminering, en äldre mans anletsdrag åldersdiskriminering osv? Rasism är allvarligt nog för att förlöjligas på det sätt du gör.”

2 thoughts on “Helt sjukt!

  1. I think you’re on to something with Expressen there, just frustrating. The shoes look quite cute actually, I’d wear them! Well, if I’d be 5 but still. And with Pippi I’m honestly more surprised there’s no outrage nowadays over her being topless.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *