Så “kapar” du en mejladress

Ekot rapporterar att Carl Bildts mejladress blivit “kapad”.

Suck, Ekot. Suck!

Vem som helst kan skriva in vilket namn och vilken mejladress som helst i “från”-fältet i mejlprogrammet. Man kan alltså hur enkelt som helst utge sig för att vara en annan avsändare. Dock får man inga svar på sådana mejl, eftersom man inte har tillgång till den mejladress man skrev in i “från”-fältet. Dvs jag kan låtsas skicka mejl från “jan.helin@aftonbladet.se”, men jag kommer inte få några svar på mina mejl, för de går naturligtvis till den riktige Jan Helin.

Så funkar mejl, Ekot!

Och i fallet Carl Bildt är det ett välkänt spam, här är versionen jag själv fick för någon vecka sedan från någon som utgav sig för att vara min vän och kollega Carl-Michael på Vertigo:

kapad_mejl1

Spammarna (scammarna) har dock varit lite finurliga. Eftersom de inte har tillgång till Carl-Michaels mejl (de har ju bara skrivit in hans mejladress i “från”-fältet) så har de lagt till ett “svara till”-fält och där angett en annan mejladress som de själva har reggat. Denna mejladress, reggad på domänen mail.com i stället för gmail.com, är väldigt lik Carl-Michaels riktiga mejladress:

kapad_mejl2

Lik – inte samma. Ingen har kapat Carl-Michaels mejladress.

Och troligtvis har ingen “kapat” Carl Bildts mejladress, som Ekot påstår.

Däremot kan det vara ett brott att utge sig för att vara en annan människa, men det är faktiskt en helt annan sak.

Uppdatering: Herregud, nyheten är ju på förstasidorna i hela Sverige. Verkar vara en DN-artikel (som kommer fram till ungefär det jag skriver här) som blivit TT-notis och nu toppar SvD och gänget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *