Några ord om en flicksexskandal

pixiv_47847105
Illustration av ぐりえるも, från just nu pågående mangamässan Comiket 87.

Eller ja, sex och sex. Men for the record då:

Två män har fått flickor att visa upp sig framför datorn. Fyrtiotalet flickor. Sjuhundra brott. Varje flicka har alltså visat upp sig i snitt 17,5 gånger.

För detta dömdes männen för fem år respektive två år och nio månaders fängelse.

Det låter högt. I Sverige. Och det är därför jag skriver om detta, för att notera en förändring i samhället medan den sker. Som i den här pojksexskandalen. Men där förekom ju åtminstone fysiskt sex.

Tjejerna har alltså visat upp sig regelbundet. Varför? Männen har kanske hotat dem? Fått dem att ställa upp en gång och sedan sagt att om de inte gör det igen ska de sprida bilderna från första tillfället? Kanske gått ännu längre och hotat med att döda dem eller deras familj? Det kan man ju förstå att skulle vara fruktansvärt. En riktig mardröm.

Men nej:

Männen har utgett sig för att vara jämnåriga pojkar och använt flera olika identiteter. De har smickrat och uppvaktat flickorna och på så sätt fått dem att klä av sig, posera och även utföra sexuella handlingar inför männen.

Det verkar dessutom som att tjejerna har skinn på näsan och inte velat samarbeta med rättsväsendet. Åklagare Charlotta Tanner:

Men flickorna berättar inte så mycket. De vill nog inte riktigt kännas vid vad som hänt, och de vill nog inte att föräldrar och vänner ska veta vad de skickat till männen.

Säger det inte något om vårt eget samhälles version av hederstänkande att flickorna förutsätts ha utsatts för hemska brott när det enda de gjort är att ha smekt sig själva framför datorn? Dvs de har varit aktiva – något vi ofta förknippar med och förväntar oss av pojkar – och experimenterat med sex, och rent symboliskt är det detta som straffas genom att göras till något oerhört allvarligt. Det är talande att tjejerna själva inte vill prata om det. Men oavsett vad de själva tycker är de offer, för deras heder har skadats.

Nå, jag avslutar här. Jag har inte läst domen och jag kan inte säga att jag har något till övers för männen. Men är det verkligen rimligt att de suttit häktade sedan november 2013 (!) och dömts till så långa fängelsestraff? I Sverige?

(Och som en liten komisk parentes – för svensk lagstiftning är ju komisk: Om männen dömts för barnporrbrott, borde inte i logikens namn tjejerna också dömas för det? Det är ju de som producerat den, enligt så som svensk lagstiftning är utformad. Jag vet, jag vet, som om logik skulle vara relevant!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *