Kvällstidningarnas kulturchefer om Vilks

Mycket kan man anklaga kvällstidningarna för, men deras kulturchefer – Åsa Linderborg (Aftonbladet) och Karin Olsson (Expressen) – är i alla fall tydliga i sina åsikter:

kulturchefer_vilks

Obs att Linderborgs krönika är från 2010 (den låg högst upp på mest lästa-listan, jag antar att artikeln länkas runt i “sociala medier”, typ “the Facebook”), men diskussionen och omständigheterna är desamma (Vilks har ju utsatts för attentat tidigare), så åsikten i rubriken står sig nog. Det är åskådliggörande att lägga de två rubrikerna intill varandra.

Måste säga att jag gillar Olsson väldigt mycket, trots att hon en gång skrev en ganska fräck artikel om en bok jag gett ut. Men bortom detta ser jag en linje i hennes kulturchefande sedan flera år. Hon försvarar och kämpar aktivt för konstens och fantasins frihet, och tar gärna upp fall som hon personligen inte tycker om. Under mangarättegången blev hon kölhalad av P1-programmet Medierna (som är mitt favoritprogram men som då och då – dock alltmer sällan – tappar koncepten helt) för att hon enligt dem inte fattat allvaret med tecknad barnporr, typ. Så Mediernas rättrådige reporter Petter Ljunggren tog med Olsson till polisen för att testa henne genom att låta henne se bilderna i fallet. Olsson kommenterade efteråt:

Ljunggren tycker att jag och många med mig framställt fallet för oskyldigt, och ifrågasätter att man kan ta ställning mot att teckningar klassas som barnpornografi utan att tittat på dem. Ja, det kan man. Om man inte tycker att fantasier ska kriminaliseras, och värnar största möjliga frihet för konsten.

Linderborg har förvisso också en linje. Men den är inte min.

Jag vill förresten inte heller dö för Vilks rondellhundar. Inte om valet stod mellan mitt liv och en rondellhund. Men det gör det ju inte. Det handlar om vilket samhälle man strävar efter, vad man anser är den ideala situationen, även om den smutsiga verkligheten ofta inte kan leva upp till den. Och vilken denna ideala situation är har kulturcheferna gjort väldigt tydligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *